ABS-bromssystem

ABS-bromsar kan installeras på alla tryckluftsbromsade tunga lastbilar och släp. Antiblockeringssystemet (ABS) är ett komplement till de konventionella bromssystemen som förhindrar hjullåsning vid hård inbromsning. Beställ ABS-styrenheter, ABS-sensorer eller ABS-givare m.m. till tunga lastbilar och släpvagnar av oss på Bromssystem. Vi säljer bara produkter av hög kvalitet till bra priser och levererar fort!

Så fungerar ABS-bromsar

I ingångskretsen filtreras signalerna, som genereras av respektive induktiv ABS-sensor, och omvandlas till digital information för att bestämma periodlängderna. Huvudenheten i ABS-bromssystemet är en mikrodator. Den innehåller ett komplext program för beräkning och logiska överföring av reglersignalerna såväl som för matning av rätt variabler till ventilstyrningen.

Säkerhetskretsen kontrollerar vid påbörjad körning, vare sig fordonet bromsas eller ej, automatiskt ABS-systemet, d.v.s. sensorer, reglerventiler, styrenhet och kablar. Om ett fel uppstår uppmärksammas föraren på detta genom en varningslampa, samtidigt som hela eller delar av systemet stängs av. Det konventionella bromssystemet fungerar som vanligt, bara blockeringsskyddet är begränsat eller helt bortfallet. Ventilstyrningen innehåller effekttransistorer (slutsteg), som matas med signaler från huvudkretsen och kopplar strömmen för reglerventilernas manövrering.

Såväl ABS-reläventiler som ABS-magnetreglerventiler kan användas. Valet av ventil är beroende av bromssystemet och i synnerhet av tidsresponsen. Därvid skall passande elektronikenhet användas. Utan elektrisk styrning av ABS-reglerventilen påverkas inte den normala, av föraren önskade, bromsökningen och -sänkningen.

I vårt sortiment hittar du bland annat dessa reservdelar:

  • ABS-enhet
  • ABS- givare
  • ABS- kontakt, lastbil
  • ABS-krans 
  • ABS-sensorer
  • ABS-styrenhet


Alla reservdelar till ABS-bromsar som du hittar hos oss håller högsta kvalitet. Vi levererar snabbt och kan vid behov hjälpa dig att hitta specialdelar. Vi har över 40 års samlad erfarenhet av bromssystem så ställ gärna frågor! Du når oss på telefon 016-48 28 48 (öppet vardagar 07-17) eller via mail till info@bromssystem.se.